Pressemelding 10.juni 2022

SLIPPER ROBOTENE LØS

Nytt: Ved siden av humorserien Kollektivet har tegneserieskaper Torbjørn Lien skapt sitt eget univers av roboter. Nå slippes hans første tegneserieroman.

Torbjørn Lien er mest kjent for Kollektivet. I over tjue år har nordlendingen, som er bosatt i Volda, gledet sine trofaste lesere med humoristiske skråblikk. Kollektivet utgis på Gyldendal i egne album og julehefter, og publiseres fast i Nemi-bladet. 

Men Lien har flere jern i ilden, og det å skrive og utgi sin egen tegneserieroman har lenge stått øverst på ønskelista. Han har de siste årene annonsert tegneserieromanen INTERITUM, og nå er den endelig her.

– Ideen til INTERITUM kom først høsten 2018, og vinteren 2019 var manuset begynt å ta form, forteller Lien.

Kulturrådet gav økonomisk støtte til prosjektet høsten 2019, og romanen skulle være klar for publisering neste vår. Men Lien innså tidlig at å lage en tegneserieroman tar lengre tid enn han først trodde.

– Selv om jeg har færre utgivelser i året enn tidligere, så tar Kollektivet fortsatt mye tid. Jeg var nok litt naiv og optimistisk til å begynne med. Så kom koronaen, og andre ting. 

For tegneserieskaperen har fått blikket rettet nordover igjen. Lien er opprinnelig fra Mosjøen på Helgeland, og har nå fått seg kjæreste i en annen kommune på Helgelandskysten. 

– Det siste året har jeg pendlet mellom Volda og Dønna, så romanen er tegnet begge stedene.  

Gjennom de siste årene har Lien sluppet små hint på sosiale medier om hva som har utfoldet seg ved tegnebordet, og han har beveget seg fra det fargerike persongalleriet i Kollektivet til å tegne detaljerte roboter. 

Det er ingen humoristisk tegneserie a la Kollektivet lien nå har utgitt, men han forteller at spranget kanskje ikke er så stort likevel.

– INTERITUM er en historie om skapelse og ødeleggelse, om liv og død. Ja, det er en historie om roboter, men kanskje handler den mest om oss mennesker?

INTERITUM er en tegneserieroman på 132 sider utgitt på Lienstreker, som er tegneserieskaperens eget forlag. Etter over to tiår i tegneseriebransjen følte han at han hadde nok kunnskap til å gjøre alt selv på en profesjonell måte. 

– Det har vært utrolig travelt, men også svært givende og lærerikt. Både Egmont og Gyldendal spurte om jeg ville presentere prosjektet for dem, men jeg tenkte at denne utgivelsen skulle jeg stå for selv.

Det har vært mye jobb, men nå er romanen endelig ferdig. Torbjørn Lien er stolt av det ferdige produktet, og det gode forhåndssalget tyder på at hans trofaste lesere er nysgjerrige på hans nye univers. Og tegneserieskaperen har ikke tenkt å hvile ved tegnebrettet.

– Dette har gitt mersmak, så jeg har allerede ideer til nye prosjekter. Det er altså mer å glede seg til, men først må jeg få INTERITUM ut til folket, forteller Lien. 

INTERITUM selges via nettbutikkene på Lienstreker.no og Kollektivet.no. Om få dager er boken også til salgs i tegneseriebutikkene Outland, Tronsmo og Kanoncon. Flere utsalgssteder blir presentert fortløpende på Lienstreker.no.